Warning: preg_replace() [function.preg-replace]: Compilation failed: invalid range in character class at offset 4 in /var/www/frederikhyldig.dk/public_html/wp-content/plugins/crayon-syntax-highlighter/crayon_langs.class.php on line 340
Bedste bøger fra 2013
Frederik Hyldig

Bedste bøger fra 2013

“In my whole life, I have known no wise people who didn’t read all the time — none, zero.” – Charlie Munger

Som ivrig bruger af internettet læser man hurtigt mange tusind ord hver eneste dag. Men det er meget flygtige tekster, som sjældent kan sammenlignes med den type tekster, man kan finde i en god bog. På nettet har vi ingen tålmodighed, og efterhånden består de fleste tekster af korte afsnit, mange overskrifter og lister, som vi hurtigt kan sluge.

Jeg foretrækker det flere tusind år gamle medie og bruger en del timer om ugen på at læse fysiske bøger. I det forgangne år er det blevet til omkring halvtreds bøger, og herunder har jeg valgt de bedste. Det er ikke bøger, som er udkommet i år – det er der faktisk ingen af dem, der er. Men det er bøger, som jeg har læst i år.

Her er mine valg i tilfældig rækkefølge:

Antifragile, af Nassim Nicholas Taleb

Antifragile er en af de vigtigste bøger, jeg har læst – ikke bare i år, men i mit liv.

Hvad er det modsatte af skrøbelig? De fleste svarer robust, men Taleb forklarer, at det modsatte må være anti-skrøbelig. En skrøbelig genstand har ikke godt af at blive tabt på gulvet. Det har en robust genstand sådan set heller ikke. Derfor må det modsatte af skrøbelig være noget, som faktisk har gavn af at blive udsat for stress.

Hvordan bliver man anti-skrøbelig? Det er blot én af de ting, Taleb beskriver i dette mesterværk.

Thinking, Fast and Slow, af Daniel Kahneman

Daniel Kahneman er en af verdens klogeste personer, når det handler om, hvorfor vi mennesker tager de beslutninger, som vi gør.

I 2002 modtog han Nobelprisen i Økonomi for sit arbejde med prospect theoryThinking, Fast and Slow opsummerer meget af arbejdet fra Kahnemans lange karriere.

Hvis du vil have en god gennemgang af de mange irrationelle beslutninger, vi mennesker tager, så læs Kahnemans bog og undgå selv at begå disse fejl i fremtiden.

The (Longer) Long Tail, af Chris Anderson

I 2004 udgav Wired en artikel kaldt The Long Tail. Forfatteren af denne artikel er Chris Anderson, som også var chefredaktør for Wired på dette tidspunkt. I 2006 udkom bogen The Long Tail, som byggede videre på artiklen.

Det er absolut nødvendigt at forstå begrebet den lange hale, hvis du har det mindste med markedsføring at gøre. Hvis du ikke har tid eller lyst til at læse en hel bog om emnet, så læs i det mindste den oprindelige artikel i Wired og suppler med et kig på Wikipedia artiklen.

A Guide to the Good Life, af William B. Irvine

Du har sikkert hørt udtrykket en stoisk ro, som betegner en person med total sindsro og uændret væremåde uanset hvad, personen måtte blive udsat for. Stoicisme er den mere end to tusinde år gamle livsfilosofi, som kan give dig denne indre ro.

I A Guide to the Good Life giver William B. Irvine en god introduktion til stoicisme via blandt andet Marcus Aurelius, Seneca og Epictetus.

Jeg er af den overbevisning, at stoicisme vil være den perfekte livsfilosofi for rigtig mange mennesker i dag. Denne bog var min første introduktion til stoicisme, og jeg har efterfølgende læst flere af de originale værker. Jeg havde aldrig troet, at man kunne lære så meget af personer, der levede for mere end to tusinde år siden.

Seeking Wisdom, af Peter Bevelin

Peter Bevelin har formået at presse ufattelig meget viden ind i denne bog, som består af mange små bidder, der gør den behagelig at læse.

Hver eneste side er fyldt med kloge ord fra Charlie Munger, Warren Buffet og mange andre kloge mennesker, som Bevelin introducerer læseren for. Der er stort set ikke en eneste side i mit eksemplar, som ikke har fået en eller flere pink post-it noter.

Du skal være opmærksom på, at det kan være meget svært at få fat i denne bog. Jeg måtte give mere end 600 kr. for at få sendt et eksemplar fra USA, men den er det hele værd.

What Got You Here, Won’t Get You There, af Marshall Goldsmith

Marshall Goldsmith forklarer, hvordan selv små fejl kan bremse os og forhindre os i at blive mere succesfulde i vores professionelle såvel som private liv.

Har du allerede opnået succes, tror du måske, at du er nået hertil på grund af den måde, du er på, når du i virkeligheden er nået hertil på trods af den måde, du er på. Der er forskel, og det er måske dette, som forhindrer dig i at nå videre.

Som det fremgår af listen foretrækker jeg nonfiction frem for skønlitteratur, men i 2013 har jeg blandt andet også læst The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy og Zen and the Art of Motorcycle Maintenance.

Frederik Hyldig er Head of Paid Search hos s360. Du kan fange ham på kontakt@frederikhyldig.dk eller på LinkedIn. Læs mere om hvem Frederik er.