Frederik Hyldig

Blokér trafik fra semalt.com og andet spam i Google Analytics

Hvis du har Google Analytics eller et andet sporingsværktøj på din hjemmeside, har du sikkert opdaget, at der igennem det seneste år er begyndt at komme en betydelig mængde trafik fra domænet semalt.com eller varianter af dette domæne.

Trafikken fra semalt.com er desværre ikke andet end støj i din statistik. Den kommer ikke fra rigtige personer, men derimod fra en bot, som spammer hjemmesider verden over.

Herunder forklarer jeg, hvad semalt.com er, hvorfor det er et problem, og hvordan du slipper af med det.

Hvad er Semalt?

Semalt er et software-firma fra Ukraine, som påstår at have udviklet et værktøj, der bl.a. kan vise din hjemmesides placeringer i søgemaskinerne og overvåge dit brand på nettet.

Her er deres egen beskrivelse af værktøjet:

Semalt is a professional webmaster analytics tool that opens the door to new opportunities for the market monitoring, yours and your competitors’ positions tracking and comprehensible analytics business information

Semalt er dog ikke kendt for dette værktøj – de er kendt for den måde, de har valgt at markedsføre det på.

Semalt benytter sig nemlig af en form for spam, som kaldes referer spam. Det betyder kort sagt, at de sætter en bot til at besøge et stort antal hjemmesider adskillige gange. Samtidig manipulerer de HTTP referer feltet i HTTP headeren, som er det, der fortæller eksempelvis Google Analytics, hvilken adresse en henvisning kommer fra. På den måde får de det altså til at se ud som om, at hjemmesiderne får en masse henvisningstrafik fra Semalts egen hjemmeside.

Semalt håber så på, at de hjemmesideejere, som opdager det, vælger at undersøge, hvad det er for en side, som pludselig sender trafik til deres hjemmeside. Når de går ind på semalt.com bliver de bare ikke klogere på, hvorfor Analytics fortæller, at de har fået trafik fra dette domæne – de bliver i stedet lokket til at prøve en demo af Semalts værktøj.

Hvorfor er det et problem?

Problemet med Semalts lille trick er, at de tilføjer unødvendigt støj til din statistik. De siger selv, at disse falske besøgende ikke foretager sig noget, når de besøger hjemmesiderne, men det fjerner altså ikke problemet.

Our crawler bots have 100% bounce rate and don’t click on advertising banners (cpc, cpa, cpm systems) or extend links.

Det betyder nemlig, at din afvisningsprocent og konverteringsrate bliver påvirket (i negativ retning), eftersom du modtager trafik, der altid forlader siden med det samme og aldrig konverterer. Prøv bare at se skærmbilledet herunder.

semalt

Det er især hjemmesider med få besøgende, hvor henvisningerne fra semalt.com kan gøre statistikken ubrugelig. Jeg har selv en hjemmeside med et par hundrede besøgende om måneden og en anden med mere end 10.000 månedlige besøgende. Over de seneste 30 dage står semalt.com for henholdsvis 25 % (!) og 1 % af trafikken.

Hvordan fjerner man Semalt fra Google Analytics?

Der er flere måder, hvorpå du kan forsøge at blokere trafik fra semalt.com. Jeg giver flere eksempler herunder, så du kan vælge den eller de metoder, du nu foretrækker.

Vær opmærksom på, at det ikke er muligt at ændre historisk data i Google Analytics, så du vil desværre altid kunne finde støj fra Semalt, når du kigger tilbage. Jeg vil derfor anbefale, at du laver en annotation i Analytics på den dato, hvor du begynder at fjerne henvisningerne fra semalt.com.

1. Automatisk botfiltrering i Analytics

Google annoncerede i juli 2014 en ny funktion i Google Analytics, som skulle gøre det muligt automatisk at filtrere kendte bots og spiders fra:

Selecting this option will exclude all hits that come from bots and spiders on the IAB know bots and spiders list.

Om semalt.com er med på denne liste, er jeg ikke klar over (det koster $14,000 at få adgang til listen), men det tyder ikke på det. Funktionen har i hvert fald ikke haft nogen effekt på de domæner, som jeg har testet det på, og det er er min fornemmelse, at andre oplever det samme.

Under alle omstændigheder kan man dog lige så godt slå denne funktion til. Jeg ser i hvert fald ingen grund til ikke at gøre det, og forhåbentlig kommer semalt.com også på listen en dag.

2. Manuelt filter i Analytics

En metode, som kort beskrives her, går ud på, at man manuelt opretter et filter i Analytics, som filtrerer henvisninger fra eksempelvis semalt.com fra.

En anden mulighed er at bruge Analytics henvisningsekskluderinger, som beskrives her.

3. Blokér med .htaccess-filen

Personligt foretrækker jeg at blokere med .htaccess-filen, da jeg synes, det er nemmest at administrere. Til forskel fra løsningerne herover, der kun fjerner semalt.com fra Google Analytics, så forhindrer denne metode også, at Semalt overhovedet får adgang til din hjemmeside.

Bruger du WordPress, er der alleredet oprettet en .htaccess-fil for dig. Du finder den i roden af dit domæne, som vist på billedet herunder. Åbn filen med eksempelvis Notesblok.

htaccess

I filen indsætter du nu følgende kode. Står der allerede andet i filen, indsætter du bare dette nederst. Hvis du ikke har prøvet at rette i en .htaccess-fil før, kan det være en god idé at tage en backup af filen, inden du retter i den.

Findes der ikke allerede en .htaccess-fil på din server, skal du selv oprette en. Du åbner bare Notesblok på din computer, indsætter koden og gemmer filen med navnet .htaccess (husk punktummet). Sørg for, at filtype er sat til Alle filer, ellers tilføjer Notesblok endelsen .txt. Når du har gemt filen, skal du uploade den til roden af dit domæne.

Efter folk er begyndt at blokere semalt.com, er Semalt desværre begyndt at bruge forskellige subdomæner for at slippe udenom de filtre, som folk sætter op. Se bare mit skærmbilledet fra Analytics længere oppe.

Udover semalt.com og deres mange subdomæner, har du måske også lagt mærke til nogle af domænerne herunder i din statistik.

  • kambasoft.com
  • buttons-for-website.com
  • savetubevideo.com
  • descargar-musica-gratis.net

Om det også er Semalt, som står bag disse, skal jeg ikke kunne sige, men der er i hvert fald tale om spam, som bør blokeres på samme måde.

Overstående metode anbefales af WordPress.org og skulle også blokere alle subdomæner. Hvis du vil blokere mere end ét domæne, laver du bare en ny linje til hvert domæne. Lige nu bruger jeg følgende kode, og indtil videre har jeg ikke modtaget henvisninger fra dem.

Det er selvfølgelig ikke muligt at slippe for alt støj i Google Analytics, men ved at blokere for semalt.com – og måske nogle af de andre domæner – kan du i hvert fald slippe af med nogle af de værste syndere.

Når skaden er sket

Jeg skrev godt nok, at det ikke er muligt at fjerne historisk data fra Analytics, men jeg vil lige slutte af med at vise, hvordan du kan skjule henvisninger fra semalt.com ved hjælp af et segment.

1. Når du er logget ind på din Analytics konto, skal du vælge Administrator i toppen og derefter vælge en konto, en ejendom og en visning.

2. Under visningen vælger du Segmenter under overskriften Personlige værktøjer og elementer.

3. Her trykker du på +NYT SEGMENT.

4. Vælg fanen Trafikkilder og vælg indstillingerne som på billedet her.

ekskluder-semalt

5. Når du har gemt segmentet, kan du altid hurtigt fjerne al trafik fra semalt.com (og subdomæner) fra dine rapporter ved at vælge segmentet i toppen af Google Analytics.

segment

Jeg håber, at du ved hjælp af denne artikel kan få blokeret Semalt på din hjemmeside. Har du spørgsmål eller kommentarer, hører jeg gerne fra dig.

Frederik Hyldig er Head of Paid Search hos s360. Du kan fange ham på kontakt@frederikhyldig.dk eller på LinkedIn. Læs mere om hvem Frederik er.